MATERIAL

 

 

PS HIPS

Slagtåliga homogena skivor för displaymaterial, butiksinredning eller grafiskt material. Finns infärgade i olika färger samt med spegelyta för effektfulla applikationer.

 

-1.jpg

APET

APET är en slagtålig plast med utmärkta optiska egenskaper och mycket god kemikalieresistens. Plasten är livsmedelsgodkänd (FDA) och har goda miljöegenskaper samtidigt som den är lätt att bearbeta och kan kallbockas.

 

-1.jpg

PETG

PETG är besläktad med APET, men är slagtåligare och har bättre varmformningsegenskaper. PETG är lämplig för digitaltryck och är FDA-godkänd.

 

-1.jpg

PMMA / Akryl

Akryl är ett material med många användningsområden som ofta känns igen under namnet Plexiglas. Den kemiska beteckningen för akrylplast är PMMA (Polymetylmetakrylat). Materialet tillverkas på två olika sätt: Akryl GS gjuter man mellan två glasskivor och Akryl XT tillverkas i en extruder. Akrylskivor är mycket lätta att limma, bocka, fräsa samt varmforma. I grunden är akryl helt färglöst, men materialet kan infärgas till en oändlig mängd färger.

 

-1.jpg

PC / Polykarbonat

Polykarbonat är en plast baserad på termoplastiska polymer, och känns ofta igen under välkända varumärket som Makrolon. Materialet är optiskt klart, värmebeständigt och extremt slagtåligt. Eftersom polykarbonat är lätt att bearbeta och varmforma, används det mycket inom industrin och till säkerhetsinglasningar. För utomhusapplikationer finns en produktvariant med speciell ytbehandling för ökat UV-skydd. För ökad reptålighet finns det även polykarbonat med extra hård yta. Polykarbonat kan infärgas i en mängd olika färger, vanligast förekommande är dock transparent, opal- och rökfärgad.

 

ABS

ABS är en amorf styrenbaserad termoplast. Grundmaterialet är styren till vilket akrylnitril tillförts för ökad kemisk resistens samt butadien för ökad slagtålighet. Materialet är lätt att limma, har hög slagtålighet och styvhet samt goda egenskaper för varmformning.

 

PC / Polykarbonat

Polypropylen, PP, är en slagtålig plast som i grundutförandet är svagt mjölkvit men som kan infärgas i ett obegränsat antal färger. Materialet är lämpligt för tryck och då rekommenders coronabehandlad yta för bästa resultat. Eftersom polypropylen enkelt kan stansas och bigas används det ofta till emballage och olika reklamapplikationer. Dessutom är Polypropylen ett bra miljöalternativ eftersom det kan återvinnas till 100 % utan skadliga effekter på miljön.